Informasjon om vannet fra brønnen på Skihytta, Henningvola

Vannet på skihytta er en boret brønn i fjellet. Borehullet er omtrent 80 meter dypt. Da brønnen var ferdig tok vi en prøve og sendte inn til analyse. Analysene som ble tatt var en såkalt drikkevannspakke A som tilsvarer krav i drikkevannsforskriften for privat vann. Prøven var helt fin, og ingen bakterier ble påvist i vannet.

Etter klager på lukt tok vi en prøve til. Denne gangen en utvidet prøve med flere analyser. Denne var også helt fin bakteriologisk, men viste høye verdier av metallene Jern og Mangan. Dette er naturlige stoffer som finnes i fjellet. Man finner også disse i kosttilskudd. Men, verdiene var såpass høye at etter en prat med Mattilsynet kan vi ikke anbefale å bruke vannet som drikkevann.

Henning IL har også konferert kommuneoverlegen i Steinkjer, og framvist analyseresultatene til henne. Hennes svar ser dere her:

«Både mangan og jern finnes naturlig i naturen, og er derfor en naturlig del av vann og mat vi får i oss. Vannet fra brønnen på Henningvola har imidlertid meget høye verdier av begge metallene. I utgangspunktet har jeg ingen motforestillinger mot at dette vannet brukes til drikkevann i hyttene. Det blir en mye lavere eksponering enn det ville vært i et bolighus. Det er imidlertid viktig at det informeres om at mennesker med visse sykdommer som for eksempel Hemokromatose (unormalt mye jern trekkes opp fra tarmen) , og de som bruker visse medisiner som for eksempel tetracykliner (danner uløselige forbindelser slik at opptaket av medisinen reduseres betydelig) ikke burde drikke vannet.

UV-bestråling vanskeliggjøres med dette innholdet av jern og mangan, men det er vel ikke aktuelt for dere.

I tillegg kan så høyt jern og mangan innhold gi dårlig smak (ikke farlig i seg selv), misfarget vann inkludert utfellinger, og misfarget klesvask. Noe som kan være greit å informere om.»

 

 

Dette til informasjon.

Stina Musum

Leder, Henning IL

Relaterte artikler

Henningportalen

St Olavsloppet 2022, dag 4 for Sparbu – Henning

Endelig i mål! Vi klarte det i år også 🙂 Sparbu – Henning stilte et slagkraftig lag på St Olavsloppet i år og endte rundt…

Henningportalen

St Olavsloppet 2022, dag 3 for Sparbu – Henning

Nok en flott dag for Sparbu/Henning på St Olavsloppet! Vi startet med unge spreke, raske folk på de første etappene og var ca 15 minutter…

Henningportalen
Henning IL

St Olavsloppet 2022 dag 2 for Sparbu – Henning

Det ble en varm dag for St Olavsløperne som skulle bevege seg fra Levanger til Sandvika i dag. Imponerende innsats av alle som deltok i…